ΙΣΤΟΡΙΑ


                  Histoire d' un francais

   To 1986 έφυγα από το Παρίσι για  να πάω  σ ένα ξενοδοχειο στη Πρέβεζα που λέγεται hotel Βuce. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο συνάντησα Γάλλους, άντρες και γυναίκες με τον πρωταθλητή Marco Foyot  και με τον μεγάλο international πρόεδρο Bernard.


 


Τους συνάντησα την ώρα που είχαν τελειώσει το φαγητό και πήγαιναν να παίξουν  petanque. Τους ρώτησα αν θα μπορούσα να παίξω μαζί τους . Με ρώτησαν αν ήξερα το  παιχνίδι  και τους είπα ότι είχα παίξει στη Μασσαλία πριν 10 χρόνια για 15 ημέρες και απο τότε  δεν ξανάπαιξα.


 Με ενθουσιασμό με δέχτηκαν στην ομάδα τους .Παίζαμε μια εβδομάδα πρωί-βράδυ και μου άρεσε πάρα πολύ .


 

Μετά την Πρέβεζα ήρθα στη  Βουλιαγμένη όπου είχα αγοράσει ένα διαμέρισμα ακριβώς απέναντι από την ωραία της πλάζ, για να μένω 6 μηνες. Τους άλλους  6 κατοικώ  στη Γαλλία. Όταν ήρθα  στη πλάζ της Βουλιαγμένης για πρώτη φορά, έκανα γνωριμία με έξι πολύ ευγενικά και καλά παιδιά που δέχτηκαν τη παρέα μου.  Τους ρώτησα εάν ήξεραν  το petanque. μου είπαν όχι . Έχοντας  μαζί μου 4 σέτ μπούλες από το ξενοδοχείο της Πρέβεζας, τους ρώτησα αν ήθελαν να τους δείξω τους όρους και το παιχνίδι.  Δέχτηκαν και από τότε κάθε φορά που ερχόμουν  από τη Γαλλία, έφερνα μπούλες.  Στην αρχή τις δώριζα,  μετά τις πουλούσα στη τιμή  που τις αγόραζα κι έτσι  αρχίσαμε να παίζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το παιχνίδι και  το έμαθαν όλοι πολύ καλά.
   Σήμερα που σας γράφω, έχουμε κάνει μια ομάδα 40 ατόμων που παίζουν petanque. Παίζουμε σ’ ένα γήπεδο απ‘ όπου περνάει πολύς κόσμος και βλέποντας το παιχνίδι, σταματάνε και μας ρωτάνε πως  παίζεται. Εγώ και οι φίλοι μου μας αρέσει πάρα πολύ να εξηγούμε  με τον καλύτερο τρόπο πως παίζεται το παιχνίδι και οι περισσότεροι ενδιαφέρονται να βρούν τις μπούλες για να παίξουν. Πολλοί  που δεν είναι στη ομάδα μας, έχουν ήδη πάρει καμιά 20αριά σέτ και παίζουν αλλού, με δικές τους παρέες. Προσπαθούμε  τώρα να φέρουμε μπούλες και να μπορέσουμε να δώσουμε σε όλο τον κόσμο, διότι είναι ένα παιχνίδι πολύ διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Βλεποντας το ενδιαφέρον  του κόσμου  που περνάει και μας βλέπει, είναι κρίμα που τόσα χρόνια φύγανε, δίχως να έχω  ασχοληθεί να  φέρω μπούλες, διότι θα είχαν αρχίσει πάρα πολλοί να παίζουν. Αυτό το παιχνίδι, πρέπει να σας πώ, ότι παίζεται σε 14 χωρες για πρωταθλητισμό και από όλες τις ηλικίες.
   Ελπίζουμε μια μέρα να κατορθώσουμε κι εμείς να γίνουμε το 15ο. Να υλοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ιδέα που είχα πάντα.
                                                     Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εάν θα το διαβάσετε
                                                                Νίκος Τσερετόπουλος   ''Γάλλος''
 Η δημιουργία του website έφερε τ'αποτελεσματά της.
  Την Πέμπτη 27 μαίου 2010 ήρθε στη Βουλιαγμένη ο maitre του πετάνκ Πρέβεζας Τάσος Δημητρίου με τη γυναίκα του και τη κόρη του.Παίκτης με πολλές διακρίσεις στο διεθνές τουρνουά κέρκυρας.
  Την Παρασκευή ήρθε και ο grand maitre από το πόρτο ράφτη  Λευτέρης Γούδας με τη γυναίκα του. Ο Λευτέρης έχει πάρει 3 τίτλους στο διεθνές τουρνουά της Κέρκυρας.
  Στη συνάντηση της πέμπτης ο Τάσος εντυπωσίασε σε 3 παιχνίδια, παρουσιάζοντας  ένα πλήρες παιχνίδι, με πλασαρίσματα, χτυπήματα, ηρεμία, αποφασιστικότητα, όρεξη, κέφι και πάνω απ'όλα έμπνευση.  Η παρουσία του στο παιχνίδι ήταν καταλυτική και αψεγάδιαστη, τόσο που το χάρηκε κι ο ίδιος ιδιαίτερα.
  Τη Παρασκευή ήταν αδύνατον να επαναλάβει την ίδια εμφάνιση, αλλά στα κρίσιμα σημεία έδειξε τη νοοτροπία του νικητή. Η παρουσία όμως του Λευτέρη έδωσε μία νέα φρεσκάδα στη συνάντηση. Το πάθος του για το παιχνίδι και για τη νίκη, μας ενεργοποίησε όλους. Από την αρχή έδειξε ότι διαθέτει βαθιά γνώση του παιχνιδιού, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τί πρέπει να κάνει κάθε στιγμή, σίγουρος, σταθερός και αποτελεσματικός. Όπως είπε και ο Τάσος: ''ο καλύτερος όλων... μία του μπάλα ισοδυναμεί με δέκα των άλλων''.
  Ξεκίνησαν αντίπαλοι στο πρώτο παιχνίδι για να υπάρχει ισορροπία. Η πρόκληση ήταν να τους βάλουμε να παίξουνε μαζί, μετά την επιμονή του Άκη. Το πρώτο παιχνίδι δεν ισορρόπησε. Ο Άκης σα γνήσιος αγωνιστής επέμενε  κι έγινε δεύτερο παιχνίδι με τους φρέσκους Βενζινά και Νικολά.Το δεύτερο το κέρδισαν  οι  φιλοξενούμενοι στον πόντο, αν και  είχαν δώσει πολλά παιχνίδια. Το ευχάριστο είναι ότι δημιουργήθηκε  μία ζεστή  ατμόσφαιρα, σ'ένα όμορφο κλίμα, σ'αυτό το ευλογημένο μέρος, χωρίς τις συνηθισμένες διαφωνίες και αντεκλήσεις.
   Η εμπειρία ήταν ευχάριστη για όλους και σίγουρα μία καλή αρχή.Το ενδιαφέρον του Τάσου στη πρέβεζα, του Λευτέρη και της γυναίκας του στο πόρτο ράφτη, για τη διάδωση του αθλήματος έχει αποδειχτεί έμπρακτα. Μακάρι μέσα απο μία καλή στόχευση να ευωδοθούν οι προσδοκίες μας.
   Ο παλιός γνώριμος τους, 'ο γάλλος' Νικολά έρχεται μεθαύριο και δε θα τους συναντήσει. αλλά η σκέψη του ήταν εκεί.
  Πάντως η συνάντηση έγινε και μας χαροποίησε όλους.
                                                                                                         Άντε και πανελλήνιο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου